Mode
Architecture
Role
Architect
Collaborators
As Intentionallies with S.Ohori and S.Tei
Year
1997
Location
Endo House
A Garden

Renovation and extension of a 27 year old Modernism residence.


Theclients are my parents. I lived here from the age 4 to 20, I did not take the conventional process of completing design then supervising construction, nor did I take the process of simultaneous design and construction I took in the previous project (contemporary production office). In this project I completed a part of design, Supervised construction, and after completion I reconfirmed the new 'site' and proceed to other parts and repeated this process, This is the same as the making process of traditional Japanese gardens. Also I believe most cities have been developed in the some process. But today most people are satisfied with 'catalague-purchase of a ready—made house for a renewal of their house,after going through changes of life style over time. Opposed to this I thought that ‘continuity’ in the renewal would be most important, and wanted to prove it.

The previous condition:A 1 meter—high cement plastered wall stood at the entrance to support the hinged lattice gate. A passage and greenery were originally located as the reverse of the new plan. And a passage had been paved withthin porcelain tiles.The balcony of the1st floor was alsocement-plastered,and seemed rather deserted.

Asseen in photographs generous amount of wood was applied to this modern concrete building.The floor was finished without sub floor and mortar,and large panels of 10cm thick Indian sandstone were laid out on consolidated sand. I designed to make rainwater drip on the sand, then roll down the steps and pour into the greenery. I also lowered the ground level of the greenery area so that the clients can look down and appreciate the garden from atrium which they now use as tea ceremony area. All plants and flowers are Japanese species, and I selected the flowers so that they can see at least one flower bloom in each season, and I planted an olive tree (not Japanese species) under the stairs by the wall, which was evergreen.